Rekognoskace terénu - výlet managementu na Líčov

Téma blogu: 

Zápis z výletu managementu na Líčov za účelem omrknutí terénu před letošním táborem. Zápis provedla Péťa.

Účastníci zájezdu (a jejich funkce): Honza (hlavní driver), Adam (navigátor, fotograf a taky koukal z okna - voayer), Verča (velitel výpravy, timer - sledovač času), Péťa (zapisovatel).

Cesta
12:01 Přijíždíme ke klubovně, kde vyzvedáváme Verču. Honza s Adamem ještě štelujou navigaci a sedáme do auta.
12:05 Vyjíždíme z Písku.
12:39 Stojíme na světlech v Českých Budějovicích.
12:40 Odbočujeme k benzínce OMV, Honza tankuje SUPER100, poté na nás bafá z kufru a chce půjčit 1600 Kč. Verča: „Asi upad, ne?!“ Adam odchází na záchod.
12:41 Adam se vrací ze záchoda. „Šmejdi, maj tam zamčeno.“ Verča: „Si dojdi pro klíč, ne?!“ Adam: „A kdo by tam jako chodil?“
12:42 Adam odchází dovnitř pro klíč, Honza sedá do auta a chce Adamovi ujet.
12:45 Adam přichází ze záchoda a odjíždíme z benzínky.
12:51 Míjíme mrtvou kočičku na silnici. Verča povídá: „Třeba spinká.“
12:52 Obdivuji Verči nový růžový mobil.
13:03 Přijíždíme k Benzině ve Velešíně. Adam s Honzou vystupují, my s Verčou přemýšlíme, co jdou dělat. Adam si obouvá Honzovo botasky, Honza vytahuje svoje pohorky z kufru. Adam se stává novým driverem. Přebírá řízení, upravuje si sedačku. Nejdříve uděláme dvě kolečka na parkovišti u Benziny. Honza nepřebírá Adamovu funkci koukat z okna, ale spíš kouká na Adama.
13:08 Verča si nasazuje tmavé brýle.
13:10 Adam si pochvaluje volant.
13:11 Vjíždíme do Netřebic - předpisově padesátkou (Honza by jel minimálně sedmdesátkou).
13:13 Kaplice-nádraží
13:16 Kaplice
13:20 Blansko
13:22 Vesnice Hradiště, napravo vidíme krávy a ovce.
13:25 Líčov na levoboku, Verča dostává škytku.
13:28 Vidíme brod, dochází opět ke změně drivera. Honza i Adam se přezouvají. Adam ukazuje Honzovi, kudy má přejet brod. Adam se topí. Nabíráme vykoupaného Adama a pokračujeme dál po lesní cestě.
13:30 Přijíždíme na základnu Líčov. Verče se na novém růžovém telefonu objevuje signál rakouské sítě.

Líčov
Hned vedle louky se nachází malá řeka Černá, někde je vody po kotníky, někde až nad kolena - Adam s Honzou to osobně vyzkoušeli, když se brodili na druhou stranu, kde se o kousek dál nachází rybník. Pán správce nám říká, že v rybníku je hezké koupání, kde se prý místní nekoupou, protože lidi v okolí se prostě nekoupou. V rybníce se tedy koupou akorát děti z okolních táborů.
U řeky vidíme malé ohniště, od vody vedou schůdky směrem na louku, zde na kraji louky se nachází pár dřevěných srubů (dva se nepůjčují, protože patří starému a novému správci). Asi největší ze srubů, vypadající dost bytelně, slouží jako jídelna, má velké okenice, při nepřízni počasí se tam dá parádně schovat, vevnitř jsou pivní lavice a stoly. Další ze srubů má na sobě nápis PRVNÍ POMOC, slouží prý jako ošetřovna, je zde asi 10 lůžek a půdička na spaní, kde jsou matrace. Další srub, nazývá pan správce, klubovna. Tady jsou také nějaká místa na spaní a také je zde vařič. Poté nás pan správce vede do kuchyně, která je asi o trochu větší než ta naše, kamna vypadají podobně. Vybavení jako hrnce, pekáče tu je. Máme si jen dovézt takové věci jako jsou: ostré nože, vařečky, škrabky, naběračky, sběračky, struhadla, otvíráky, barely na vodu (jsou tam asi 4 plastové o obsahu 25 litrů), termosy. Za kuchyní se nachází dvě velké umyvadla, kam je čerpána voda z řeky, zde se myje nádobí, použitá voda s jarem je odváděna do jímky. Kousek od kuchyně, směrem k vodě se nachází umývárna, jsou zde koryta, jako máme my na Lísku, pár poliček a něco, co vypadá jako kadibudka a je to….sprcha! Sprcha ohraničená ze třech stran (to budou mít skautky radost). Do umývárny a sprchy je také čerpána voda z řeky. Na dřevo je určená bouda stojící nedaleko kuchyně. S jídelnou je ještě spojena nářaďovna, ze které nám bude nějaké nářadí zapůjčeno. Ale například sekyrky si máme raději dovézt vlastní. V trochu větší vzdálenosti od těchto všech srubů je umístěno celkem pět latrýn (pozn. Honza: hygiena nade vše, jedna je pro holky, druhá pro kluky, další pro nemocné, jedna pro vedoucí a poslední a teď pozor... pro kuchařku!!!). Na druhém kraji louky je pumpa, rozbor je prý prováděn pokaždé na začátku prázdnin, voda je tu prý tak čistá, až (se) z toho někteří jedinci z města... mají střevní problémy.

Co se týče celkové kapacity tábora, je z dispozici patnáct podsad a asi dvacet plachet. Stany budou již postaveny, protože před náma tu už bude nějaký jiný tábor. Také zde mají tyče na tee-pee, ale asi nejsou dostatečně velké.

V řece je občas k vidění vydra. Také na tábořišti můžeme spatřit kuny, lasičky, myši - takže né, že si budete někdo chovat ve stanu lasičku a krmit ji sušenkama!

Louka je opravdu rozlehlá a mírně nerovná, v okolí se vyskytují další louky, které jsou posečené, za řekou je louka v celku rovná.

Nejbližší pohotovost, policie, hasiči jsou v Kaplici (pozn. Honza: asi 10km daleko). Také je zde možnost nákupu v Albertu a v Penny. Nejbližší nemocnice je zřejmě v Krumlově, ale prý je lepší jet do Českých Budějovic (v Krumlově jsou prý hrozní řezníci). Další blízkou obcí s malým krámem je Benešov nad Černou, vzdálený asi šest kilometrů od tábora. Nejbližší hospoda je v Dluhoštích, kde čepují Kozla a šéfovou zde dělá nějaká paní Kartáková, která dříve měla prasata, tak by se s ní dalo možná spojit kvůli zbytkům jídla. Ale stejně by bylo nejlepší, kdyby všichni všechno dojedli. Další hospoda je v Meziříčí, vzdáleném asi dva až tři kilometry přes les, kde točí Gambrinus. Jedna hospoda se ještě nachází v Malontech, kde točí Budvar.

Tak to je k popisu tábořiště a okolí asi tak všechno, vypadá to dost podobně jako na Lísku, ale ta voda hned u tábora vypadá fakt skvěle. Tak teď ještě, aby nám klaplo počasí. Nepoznané okolí také láká k nějakému parádnímu puťáku a pro naše menší členy bude určitě v okolí nějaký podobný hrad jako Zvíkov.

Cesta zpátky

15:46 Opouštíme základnu, Honza smrká. Cestu zpátky řídí už jen Honza, znáte to - jede jako drak. Když se ho ptám, zda se kamarádí s policisty, tak žádné body prý ještě nemá. Verča celou cestu podřimuje, Adam se kouká z okna.
Okolo 17:00 přijíždíme do Písku. V 19:00 se opět scházíme na střediskové radě a sdělujeme ostatním zážitky z Líčova.

Komentáře

Děkuji za chválu, až se z

Děkuji za chválu, až se z toho Červenám se ( Miri: to slovo v názvu-rekognoskace tam dal Honza, já bych ho taky musela hledat ve slovníku, no tak pro tentokrát mu odpustím, že narušil můj autorský styl.)