Freeride na severu

Téma blogu: 

Abych se také podělil o své zážitky. Na mé další cestě na sever-do Liberce, konečně došlo i na „pořádný pojěždění“...

Průvodce po místních cestičkách, kopcích a hlavně skocích mi dělal brácha mojí drahé polovičky. Nešlo už o turistiku v Jizerkách ani kochací trasy, ale freeride, jak má být. Plán byl nejdříve se rozjezdit na menším lehčím tracku a pak to osolit v Bikeparku na Ještědu. Den předem jsem vyladil vidlici, aby vydržela. Nápis na rámu, že byl testovaný A-gang týmem, mi dodal trochu jistoty, ale co kolo čekalo, s tím rozhodně inženýři u Authora nepočítali:)
První den jsem si dali Maliník. Kopec nad Libercem, směrem od Bedřichova. Místní lokálové zde mají vyježděné cestičky. Stručný popis trati a jde se na věc. Dříve jsem si to jen tak šmudlal v Píseckých horách, sem tam Šumava, ale tohle stálo za to. Kličkovat mezi stromy, bunny hop přes padlé klády. Začátek trati jsem se svého guida držel. „Teď tady budou takový jizerský šutry klasika“, klasika znamená, že to z nich hezky lítá. Slovy se to snad ani nedá popsat. Prach prášil, kameny odletovaly do kola, řetěz bouchal o zadní stavbu, já držel řidítka co to šlo. Klopenka a rychle to rozšlapat,nájezd na skok-a letíím,žádný frajeřinky poslal jsem to na zadní a srovnal směr. Ten den jsem měl jen jeden pád a to když mi ustřelilo přední kolo na mokré větvi. Strhaný jak borůvka jsem naložil kolo na auto. Druhý den jsme vyráželi na Ještěd. Dominanta města Liberce. V letní sezoně je zde skvěle připravený bikepark. Přeci jen freeride ochranáři nevidí rádi a tohle je dobrá možnost, jak si zajezdit. Na Ještědu je několik tratí, které se liší svojí náročností. Já jako amatér a hlavně na hardtailu jsem se nepouštěl do žádných větších akcí. Lanovka nás vyvezla až nahoru na vrchol Skalka, kde začínají všechny tratě. Na rozjezd jsme si dali „Turistickou“. S turistikou to nemá nic společného, je to mazec dolů lesem, přes kořeny, kameny, docela technický sjezd. Já si ale oblíbil trať “La Spaghetta”,jako když kroutíte špagetu:) jedna klopenka navazuje na druhou, sem tam proložený skok. Brzdy kvílely, olej ve vidlici pumpoval a kolo zažívalo pekelnou zkoušku. Určitě se mu tohle nelíbilo. Celý bikepark je spíše na celoodpružený stroj. Ale moje nadšení to rozhodně nezkazilo. Ruce mě bolely, oči plné prachu, ale byl to krásný pocit. Takže pokud Vás omrzí jen čisté „chrtění“ a poklidná jízda, vřele doporučuji.

jen pro představu, trailer k CZ filmu Czech around, nej čeští jezdci a české lokality+chopok http://www.youtube.com/watch?v=FNjeBWGWGIo

DSC00989.jpg DSC00987.jpg DSC00986.jpg

Komentáře