Velký obsah Velkého bratra

Přestože se nepovažuji za webmastera, programování je pro mne pouze okrajová činnost a ladění designů stránek mne vyloženě nebaví, provozuji několik komunitních stránek. Některé z nich jsou velmi malé, jiné jsou už trošku větší a mají řádově tisíc registrovaných uživatelů. Jejich zaměření je velmi různorodé a vlastně je spojuji pouze já jako provozovatel, zakladatel nebo pokračovatel (bylo potřeba sdílet informace a nikdo vhodnější nebyl po ruce).

socialni site

V poslední době na „svých“, ale i jiných webech pozoruji jeden nebezpečný trend, kterým je přesun komunit k velkým vycucávačům obsahu... vlastně pouze k jednomu - na Facebook. Několik komunitních webů z mého okolí už takhle zaniklo. Jeden z těch „mojich“ je teď těsně před takovým stavem a teď už by byl zázrak, kdyby se ho podařilo zachránit. Přestože to ještě nedávno bylo poměrně velké shromaždiště a stále obsahuje velké množství užitečného obsahu / knowhow.

Je určitě správně, že funguje nabídka - poptávka a uživatelé si určují, o co mají zájem - o jaký obsah a v jaké formě. Na druhou stranu by bylo dobré se občas zamyslet, co se děje na pozadí toho všeho. Jestli je tohle opravdu to co chceme a jestli se tenhle vlak nerozjíždí natolik, že už z něj nebudeme moci vyskočit.

Je fajn získávat jinak ztracené vazby na jiné lidi, informovat, sdílet, pokecat - to vše na jednom místě. Ale kolik vlastně stojí všechny ty úžasné funkce? Pomineme-li různé kontroverznosti z podmínek této služby, dáváte důvěru jedné komerční společnosti, aby vládla vašim datům a vašim identitám. Vzhledem k obtížnosti přesunu takového obsahu jinam je to důvěra poměrně neomezená jak rozsahem, tak časem. Co se asi stane, když... ne - AŽ Facebook jednostraně změní podmínky a ty vám přestanou vyhovovat? A nemusí jít nutně o ty podmínky, které témeř nikdo nečte. Může to být třeba jen způsob zobrazování nebo zveřejňování „vašich“ informací. V dlouhodobém měřítku se tím vlastně vzdáváte svého vlastního obsahu, který na Facebook (a ne jinam) dobrovolně vkládáte - textu nebo fotografií, vzpomínek na společné zážitky a vlastních myšlenek.

big data

Nejde pouze o důvěru ohledně publikovaných dat. Co vlastně znamená tlačítko Like na stránkách mimo Facebook? Že i když nejste na Facebook přihlášeni nebo dokonce nemáte na Facebooku účet, Facebook přesně ví, kam (nejen po internetu) chodíte a co děláte. Pomocí cookies nebo jednoznačných a unikátních „otisků“ webových prohlížečů jsme velkými poskytovateli dat sledováni na každém kroku a nepomůže ani privátní režim. Ráj pro sociální inženýry (viz také tato přednáška).

Netýká se to samozřejmě jenom Facebooku. Co o sobě říkáme Google dobře ilustrují jejich vlastní reklamy pod názvem Život je hledání. A jak velkou moc nad uživateli asi má, pokud tyto dotazy (=myšlenky) z největšího vyhledávače spojí s obsahem všech e-mailů na gmail.com, které jsou jak známo cíleně prohledávány mimo jiné za účelem podstrkování té správné reklamy na různých (cizích) webech (Google AdWords). Že je to málo? Další informace Google získává od majitelů nejpoužívanějšího OS na mobilních telefonech - Androidu. Telefonní čísla, kalendáře, kontakty, data aplikací, s tím se dá pracovat také poměrně do hloubky, například získávat vazby mezi různými lidmi. Díky těmto (a dalším a dalším) službám nejsou ušetřeni ani lidé Google na první pohled nijak nevyužívající. Toto téma je poměrně obsáhlé a v případě zájmu ho mohu při nějaké příležitosti rozvést, ale nyní zpět k tomu hlavnímu.

Centralizace informací je důležitá, každý fungující komunitní web je toho důkazem. Ale někde by se měla zastavit a určitě by neměly informace končit u několika velkých poskytovatelů obsahu sledujících své vlastní (třeba komerční) cíle.

Na internetu se pohybuji už poměrně dlouhou dobu, za tu dobu jsem byl svědkem různých trendů, a že to s tím Facebookem nebude tak jednoduché jsem cítil už poměrně dlouho. Ale zvyšující se počet událostí mne nutí varovat, brát si to víc osobně a svým způsobem vyhlásit Velkému obsahu svojí vlastní partyzánskou válku. Bohužel to nebude do roka a do dne Směju se a bude to znamenat, že se tím sám prakticky vyloučím z některých sociálních skupin. To se už také děje (naposledy včera) a to byl také impulz k napsání tohoto příspěvku.

Naštěstí se občas najde někdo podobně smýšlející a zatím nezůstávám mezi přáteli Směju se osamocen. To se ale časem může klidně změnit, proto: Až se budete zase socializovat na Facebooku, zkuste si občas vzpomenout na nás asociály a zamyslet se nad tím naším poselstvím, které posíláme do světa svojí neúčastí Směju se

Nakonec děkuji všem uživatelům a provozovatelům „obyčejných“ webů (zvláště těm nešmírujícím), bez kterých by internet nebyl internetem.

 

friends

Komentáře

"Při analýze vašich návyků

"Při analýze vašich návyků jde však Facebook ještě mnohem dále: sleduje třeba to, jak dlouho zíráte na fotku vaší nové lásky, jaké máte vzdělání, co se vám nelíbí a řadu dalších věcí, které si o sobě nejspíš ani neuvědomujete."

"Je dobré pamatovat si, že svět je přes facebookové brýle trochu jiný než ve skutečnosti. A že tyto brýle nám Facebook vytváří na míru, abychom na něm strávili ještě více času."

Technet: Facebook vám dává to, co chcete vidět. Záměrně proto zkresluje realitu

Je to hnůj. Přednášku jsem

Je to hnůj. Přednášku jsem viděl a jsem moc rád, že v podobném duchu se odehrávaly hodiny Mediální výchovy na píseckém gymnáziu. Naneštěstí jsou povinné jen ve dvou letech v 1. a 2. ročníku, což je vzhledem k tomu, jak brzy se děti s těmito technologiemi a vůbec medii setkávají, dost pozdě - štěstí teda, že vůbec. Na některých školách se s tímto předmětem do styku vůbec nedostanou a nějaká Občanská výchova aj. se s tímto tématem těžko dost efektivě poperou.

Dle mého názoru je aktuálně Mediální výchova mnohem důležitější než "nějaká" Sexuální výchova. Největší průser je v tom, že dřív než jsou vůbec schopný nějakou Mediální výchovu absorbovat, už v tom několik let dávno plavou. Hlavně že chtěj do škol zavádět tablety... Jsem znuděný Pokrok proč ne... ale nemůže se něco vyvíjet a přitom něco jiného zaostávat. To by se svět za chvilku zkroutil jak bimetal...

Technologie ma casto velky

Technologie ma casto velky naskok pred znalostmi uzivatelu a tim jak se veci stavaji slozitejsimi mohou narustat problemy s adaptaci. Krom toho (ceske) skolstvi nikdy nebylo prebornik v prizpusobeni se novym podminkam. Doufam ze to zmenis Směju se

"Bohužel neexistují žádná

"Bohužel neexistují žádná větší data, která by umožnila pochopit, proč je Facebook méně a méně oblíbený. Nejčastěji to ale může být to, že je lepší být jinde, než jsou vaši rodiče či prarodiče

Roli může hrát také obava z toho, že Facebook vše uchovává na věky... Po letech varování před možným dopadem „nevhodných věci, které zůstávají na Facebooku“, tak možná mládež konečně zareagovala."

"Dnes jsou sítě typu Facebooku zásadním nástrojem jak pro média, tak pro šíření propagandy, výmyslů a lží. V komunikaci založené na 1:1 nebo uzavřených skupinách bude něco takového podstatně obtížnější."

Lupa: Miliony mladých lidí utíkají z Facebooku. Je tu další [r]evoluce